8 bæredygtige initiativer, som er værd at se under modeugen

Copenhagen Fashion Week starter i dag og i år står der GRØN på dagsordenen. Det betyder at det ikke kun er kreativitet og nytænkning de kommende SS20 kollektioner bliver vurderet på – bæredygtighed og miljøvenlighed spiller en lige så stor rolle i dette års modeuge. Verden er under forandring, og det er modeindustrien også.

 

Tøjindustrien. En af de rigtig slemme fyre i klimakrisen. Faktisk er tøjindustrien den allerværste lige i hælene på olieindustrien. Vores shopping kultur i dag er værre end nogensinde, med vores aggressive desperation efter det nyeste, altid det nyeste; og fordi det netop skal være det nyeste, så bliver det hurtigt gammelt, yt og ubrugeligt efter blot en måned. Det leder til den massive overproducering vi hører så meget om i dag, og det er et problem som kun vokser.

 

Vi danskere overforbruger faktisk så meget, at vores tøjforbrug siden år 2000 er steget med 20%, og ligger 35% over verdensgennemsnittet (kilde). Men hvor mange ved egentlig det? På trods af denne triste sandhed, er det ikke åbenlyst for alle, hvor massivt et klimaaftryk tøjindustrien sætter. I Danmark er vi jo okay med; vi har i hvert fald mindst en milliard reklamer rundt i bybilledet om, at du skal huske at smide dit cigaretskod ud i skraldespanden, slukke lyset og spare på vandet. Klima har været det primære fokus i valgkampen i år, og det har udviklet sig i sådan et grad, at det nu nærmest er liidt pinligt at flyve til Prag – Greta Thunberg ville jo tage toget, ik?

 

Så selvom vi i Veras ved, at genbrug er den eneste vej til at være sikret et bæredygtigt forbrug – og for den sags skyld ved at shoppe mindre, bedre og bruge mere – så har vi samlet de grønneste initiativer under modeugen, som vi synes der er værd at nævne. Igen, så er det svært at se fællesnævner mellem bæredygtighed og mode, da det for os at se er de to største yderpoler som findes.

 

Men vil du opleve modeugen, så er vores anbefalinger følgende.

 

Kærligst,

Veras damer

 

 

 

Fashion Tech & modens bæredygtige vækstlag

 

5 – 8. august, Geologisk Museum, Øster Voldgade 5 – 7, København K

 

“Bag udstillingen “Fashion Tech & Modens Bæredygtige Vækstlag” står Innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med de fire uddannelser Designskolen Kolding, VIA University College, KADK og KEA – Københavns Erhvervsakademi. På “Fashion Tech” har hver skole matchet opkommende designtalenter med velrenommerede danske modevirksomheder i et talentforløb med fokus på anvendelse af nye teknologier indenfor Smart Textiles, Tech-Design og Bæredygtighed.” 

 

Danmarks designskoler er gået sammen, og beviser her, at det ikke er nødvendigt at gå i krig, for at gøre det bæredygtigt. Ved hjælp af ny teknologi, kan vi sammen finde en ny, smart løsning. Det handler om at tænke innovativt, og her går de i spidsen og viser et godt eksempel. Det foregår i de smukke rammer på Geologisk Museum (selvsamme sted, hvor vi afholder Fashioned From Nature), og begynder mandag den 5. august med en VIP opening for inviterede, hvorefter det er åbent for offentligheden fra tirsdag den 6. til torsdag den 8. fra 10 til 17.

 

Link til Facebook event

 

 

 

Fashion Talk by Boozt x Tomorrow Denim

 

6. august, Kronprinsessegade 4, København K

 

Boozt afholder endnu engang en live talk under modeugen – i år i samarbejde med Tomorrow Denim vender de ordene “bæredygtig mode”, og hvad det egentlig vil sige. Tomorrow Denim er det første brand i verden som er certificeret med Svanemærket og EU blomster. Og hvis du ikke har mulighed for at deltage til eventet som foregår på Kronprinsessegade 4 fra 16 – 17, tirsdag den 6. august, kan talken hentes som podcast efterfølgende – smart ikke?

 

Link til Facebook event

 

 

 

Pura Utz : Studio Opening + capsule 6 and sample

 

6. august, Ahornsgade 19, Nørrebro

 

Pura Utz er et nyere brand med fokus på bæredygtighed i form af social lighed. Det er smykker og accessories lavet af kvinder i Guatemala, hvor arbejdsløsheden ellers er høj for kvinder og ligestillingen er gammeldags. Det er med til at styrke og forbedre levevilkårene for de Guatemalanske kvinder, samtidig med at designet er arbejdet ud fra traditionelle Maya print. Bæredygtighed er ikke kun lig med lavt CO2-aftryk, det vedrører i ligeså høj grad social ulighed. Pura Utz afholder et event i forbindelse med åbning af nye lokaler på Nørrebro.

 

Link til event

 

 

Scandinavian Academy of Fashion Design

 

6. august, Gl. Strand Læderstræde 15, København K

 

Margretheskolen (i folkemunde) afholder, som sædvanligt, deres afgangsshow under modeugen i august. Her promoverer de deres nyudsprungne designere og deres arbejde. Margretheskolen er en meget anerkendt designskole, som har opnået anerkendelse på globalt plan, og det er bestemt ikke uden grund. De studerende er innovative og problemløsende, hvilket afspejler sig i deres arbejde. Det omhandler i høj grad bæredygtighed i form af produktion af tøj eller politisk initiativer såsom LGBT eller sociale uligheder.

 

Link til pressemeddelelse

 

 

The Royal Academy of Fine Arts

 

6. august, Museum of Copenhagen, Stormgade 18, Vesterbro

 

Ligesom Margretheskolen afholder KADK også sit årlige afgangsshow under modeugen. Faktisk i dén forbindelse, havde vi en snak med designeren Kristine Blad om hendes debutkollektion under modeugen sidste år. Her beviste hun, hvordan bæredygtigt tøj kan tage mange forskellige former. Ligesom Margretheskolen, så har KADK også enormt mange nytænkende studerende, så det er bare med at følge med fra starten!

 

Link om event

 

 

 

Meet the Nordics

 

7. august, Fredericia Furniture, Løvstræde 1, 4. og 5. sal, København K

 

Meet the Nordics, som bliver afholdt for 6. gang i træk, er en slags presse-networking-morgenmads-komsammen med fokus på bæredygtighed, hvor diverse branchefolk kan møde hinanden, dele deres syn på emnet og inspirere hinanden. Eventet er bl.a. udformet sådan, at et væld af designere har hver der stand eller udstilling, hvor de kan præsentere deres personlige måde at implementere bæredygtighed på i deres design og brandstrategi. Blandt andet så deltager Copenhagen Cartel Swimwear, som er badetøj lavet af 100% genanvendt plastik fra havene. Latterligt fed disruption på alt det mikroplast og plastikaffald, som kan blive lavet om til fashionabelt badetøj.

 

Derudover bliver der afholdt en talk med et panel bestående af forskellige typer modeeksperter, såsom Cecilie Thorsmark, CEO for CPHFW, og Maria Glæsel, CEO for Aiayu, hvor sidstnævnte både benytter sig af bæredygtige naturlige materialer, men ligeså er socialt bæredygtig i form af deres produktionsaftaler med Nepal, Bolivia og Indien, der bl.a. medvirker til en positiv effekt på landenes økonomi.

 

Før hed det “Meet the Danes”, men har sidenhen ændret navn til “Meet the Nordics” og hermed udvidet med deltagelse fra hele Norden, da Kim Grenaa, kreativ direktør i Grenaa Creatives, mener, at vi ikke kun skal stå sammen som nation, men skabe et større internationalt fokus ved at stå sammen på tværs af landegrænserne.

 

 

 

 

Show & Tell Night CPH 

 

9. august, SOHO

 

Splash afholder “Show & Tell Night CPH”, hvor iværksættere i alle former kan møde op og fortælle om deres projekt eller interesse. Vores egen Rebecca Vera er også inviteret til at fortælle om Veras, hvor der selvfølgelig vil være fuld fokus på grøn omstilling i modeindustrien.

 

Link til event

 

 

 

The Fashion Café

 

Hele ugen, &Tradition, Kronprinsessegade 4, København K

 

The Fashion Café er en café som holder til under modeugen, og fungerer som en “hvileplads” under modeugen, hvor man kan fordybe sig i mode, kunst, talks, shows og øvrige events. The Fashion Café er et samarbejde mellem Fashion Exclusive’s Anette Kjærgaard, Lulu Henckel og Mercedes-Benz. Og i forbindelse med, at Mercedes-Benz lancerer deres første 100% el-drevne bil, har The Fashion Café også bæredygtiggjort deres koncept mere. Det afspejler sig i form af, at hele programmet og deres samarbejdspartnere arbejder ud fra en bæredygtig tilgang. Afslutningsvis har de lørdag et zero-waste event, for at runde modeugen af.

 

 

 

Veras Market 

 

Alle søndage, Under Bispeengbuen, Bispeeng 15, Frederiksberg 2000

 

Og jamen selvfølgelig! Søndag den 4. – lige inden modeugen skydes i gang, er der selvfølgelig Veras Market under buen! Så kan du shoppe dig max lækker til de kommende dage. Eller hvis du sidder bagefter og er blevet inspireret af de forskellige sammensætninger af farver, prints og jeg ved ikke hvad, så afholder vi selvfølgelig Veras Market igen søndag den 11. både i København og Odense! Så er der ingen undskyldning for ikke at tage del i mode-festlighederne!

 

Link til events

 

 

 

 

Modeugen og generelt modeindustrien er igang med radikale ændringer, men der er stadig langt til målet. Rigtig langt endda. CPHFW har tilbage i januar udstedt en pressemeddelse (link), om at modeugen skal tage medansvar for branchens bæredygtige udvikling. Her er der stor transarens hvad gælder ambitioner og målsætninger for CPHFW i forhold til bæredygtighed og ansvar. Det er et frisk pust fra en ellers meget ildelugtende virksomhed, men: Rom blev ikke bygget på én dag – og tøjindustrien bliver heller ikke bæredygtig på én dag. Men det går i den rigtige retning. Så sving forbi disse klimavenlige events, tag emnet i tale og gør opmærksom på det. Fordi i vores SoMe-verden i dag, er influencere ligeså indflydelsesrige som politikere, og vi starter ingen andre steder end sammen.

 

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>