Genbrugsguide: 8 items, som alle gravide damer altid passer ned i

Vores helt egen Kat guider dig til, hvilket brugt kluns du skal hoppe i, når du er blevet preggo-tyk over mavsen. Her får du Kats 8 absolutte musthaves til din garderobe under graviditeten.

 

Jeg må indrømme, at jeg synes det var sværere at klæde sig pænt på som gravid, end jeg havde regnet med. Udfordringerne kom ret hurtigt, for selvom jeg ikke fik nogen synligt større mave før en 3-4 måneder henne, blev jeg allerede fra starten af viiiiiirkelig oppustet (lækkert, i know) i løbet af dagen. Og det satte ret hurtigt en stopper for lige omkring 90% af alle mine bukser og 80% af alle mine vintagekjoler med fast talje.

 

Samtidig havde jeg enormt svært ved at gå ud og bruge en masse penge på at købe nyt graviditetstøj. Af princip køber jeg meget sjældent nyt, og mit bæredygtige hjerte ville have det op-ad-bakke med at købe nye sager, når de “kun” skulle bruges i 8-9 måneder. Det gav dog faktisk også ret meget sig selv, for det skulle vise sig at det meste graviditetstøj var – i mine øjne – virkelig grimt.

 

Så! Afsted i genbrugsbutikkerne og på loppis med mig, på jagt efter nye sager, der kunne funke til en voksende mave OG som jeg også kan bruge bagefter. Jeg har lært en del undervejs og fundet en række favoritter fra brugt-junglen, som du med garanti kan finde i din nærmeste genbrugspusher. Der er nemlig nogle ting, du nemt kan finde brugt – også er der andre, der skulle vise sig at være liiiidt sværere at finde i genbrugsbutikkerne.

 

Derfor har jeg skrevet denne guide. Den er til dig, der er på vej til at blive mor – og til dig, der bare gerne vil have lidt inspo til, hvordan du klæder dig på – både mega behageligt og samtidig ser alt for optur ud. Først 8 items, der er musthaves i gravid-garderoben – også lige et par fif til de ting, du altså ikke skal lokkes til at købe, mens du shopper brugt #klogafskade. Håber du kan bruge guiden og god jagt!

 

Kærligst,

Kat <3

 

1. Morgenkåber i lange baner

 

Opturs-item nummer 1! Morgenkåben eller vintage kåben, som den også kaldes. Den her skal du have. Jeg endte med at købe en 4-5 forskellige og har brugt dem viiirkelig meget. De passer dig i hele graviditeten, og du kan bare hoppe i en underkjole indenunder eller et par stretchy bukser. Uanset hvor doven du er indenunder, så stjæler vintagekåben showet. Jeg vil anbefale en med bælte, så du kan binde den over maven – det ser ret cute ud. Der er masser af kåber til salg herinde, i alle afskygninger og farver. Gi’ den gas!

 

Bonus: Når du får det varmt (yes, man får hedeture som gravid), så er den heldigvis super nem at få af igen. Tænker også den er god til hele barslen/amme-showet efterfølgende.

 

 

2. Løse kjoler

 

Den her giver nærmest sig selv, men ikke destomindre er det noget jeg virkelig har brugt meget af hele graviditeten igennem. Løse kjoler! Og det findes der heldigvis masser af i genbrugsbutikkerne rundt omkring. De funker bedst i starten af graviditeten, for ærligt – når man er højgravid og smækker sig selv ned i en løs kjole, ja så bliver det hele lidt.. Telt-agtigt.

 

Men behagelige er de, og til den sidste tid når du er gået på barsel, så lever man i sådan nogle comfy sager.

 

Shop brugte kjoler

 

3. Lange bluser og strik

 

Strik er også noget af det, du kan finde meget af. Og især 80’er og 90’er strik har ofte lidt ekstra længde (de brugte dem med leggings indenunder) og er oversize i fittet, og det er her, du skal slå til. For ser du, du får brug for den ekstra længde – lige om lidt vil alle dine almindelige strikbluser være for korte, og dine bukser vil ikke kunne dække nok af mavsen.

 

Kort sagt: Mange gravide “skiller” på midten. Ret sødt, men også ret koldt hvis du ligesom mig er gravid om vinteren. Så spotter du en oversize strik med ekstra længde, så køb! (Psst: gerne en i bomuld eller noget, der ikke kradser. Man får nemt varmen som gravid og dit maveskind kan klø en del i forvejen, så jeg har undgået uld og alt akryl).

 

 

4. Natkjoler & underkjoler

Det midterste billede er fra Soundvenues streetstyle

 

Her er også en ægte vinder – dem har jeg brugt meget! Natkjoler og underkjoler, som der også findes riiigeligt af i genbrugsverdenen. De er nemlig ofte i en slags fit, der smyger sig lidt om kroppen, og det betyder at de kan give sig en hel del omkring maven. Ta’ en vintagekåbe udover, eller brug dem over et par stretchy bukser og med en kort bluse. Så titter maven frem så fint.

 

Bonus: Når du kommer længere hen, er de også gode som undertrøjer underskjorter ect. Se med længere nede..

 

Shop nattøj

 

5. Bukser med stretch

 

Det her er noget af det sværeste at købe som gravid: Bukser! Og jeg må indrømme, at det er her, jeg har krøbet til korset og købt 2 par nye bukser. For der findes bare ikke særlig mange bukser med stretch (og høj talje – for guds skyld!) i genbrugsverdenen. Jeg var topheldig at finde et lilla par på Veras Market i januar, som jeg brugte viiirkelig meget. Og ellers kan jeg godt anbefale dig at købe et par bukser med seriøst stretch i, som du synes er mega pæne. Du behøver ikke nødvendigvis købe ægte graviditetsbukser – så længe de er ret stretchy kan du bruge dem en hel del hen af vejen. Og til sidst kan du evt. bare folde dem ned under maven, det endte jeg med at gøre. For så kan du nemlig også muligvis bruge dem efter graviditeten.

 

Tip: Hvis du er ferm med en symaskine, så køb nogle i starten af din graviditet, som er meget for store. Jeg købte fx et par i str. 44 (bruger normalt 38-40), som jeg så lagde ind – jeg syede simpelthen bare en ekstra indersøm indvendigt bagerst ved numsen. Men lod stoffet være – for da maven så gav sig, så kunne jeg bare ligge dem ud igen til den normale størrelse.

 

 

6. Nederdele med stretch eller slip skirts

 

Yes, der begynder sig at danne et mønster. Stretch er godt.. Og nederdele er også gode! Jeg var super glad for både de helt stramme af slagsen, sådan nogle tube-rør agtige og de helt klassiske vintage under-nederdele, eller “slip skirts”, som typisk også har stretch i taljen. Som maven vokser, rykker du bare nederdelen længere og længere op på maven.

 

Og hvad så med strømpebukser? Jeg købte faktisk et par gravid-strømpebukser i gennemsigtig, men fik dem ikke rigtig brugt. Jeg er mest til farverige strømpebukser, så jeg foldede bare mine almindelige strømpebukser ned under maven. Det fungerede okay, selvom de selvfølgelig faldt lidt ned i løbet af dagen.

 

7. Oversize blazere

 

En ting, man altid kan finde meget af i genbrugsbutikkerne er oversize blazere – og her kan du også sagtens gå amok! De har nemlig lidt samme effekt som kåben; de stjæler showet, så man kan bare have et eller andet comfy (som fx et par stretch bukser som ovenfor) eller en top indenunder (her har jeg så brugt en natkjole som top i begge tilfælde). Jeg synes også der var noget nice, ved at kombinere den lidt seriøse blazer med den runde mave, og det gjorde at jeg så liidt mindre nuttet ud og kunne tage mig selv bare lidt mere seriøst.

 

Som maven vokser kan man knappe den op – brugte en del blazere til sidst med kun én knap, det gav lidt figur og fremhævede maven på en pæn måde IMO.

 

Shop blazere

 

8. Løse skjorter

 

Til sidst men ikke mindst – løse skjorter! På et tidspunkt i min graviditet gik det op for mig, at jeg jo nok skulle amme på den anden side. Og her er det bare mega smart med kluns, man kan åbne op fortil. Derfor gik jeg på jagt efter løse skjorter i både herre- og damegarderoben, og det er også items der er super nemme at finde brugt. Det smarte er, at du kan starte med at have alle knapperne lukket, og som maven så vokser, kan du bare knappe op løbende og have en underkjole indenunder. Win!

 

Også alt det du ikke skal købe

Mens du er ude på brugtjagt (måske på verasvintage.dk?) bliver du måske lokket af et par flotte ting, der ikke er på denne liste, men som du måske tænker, lige kan gå an alligevel. Tjaaaah – sådan tænkte jeg også. Jeg blev klogere..

 

Derfor er her til slut lige 3 fif til dig, du måske lige skal tjekke først, før du køber løs:

 

Har varen en fast talje?

Rigtig, rigtig meget vintagetøj har fast talje, altså uden stretch i. Bukser, kjoler, blazers – you name it. La’ vær. Bare la’ vær. Selvom du tænker, at du kan være i den kjole eller de bukser læænge endnu, så går det ofte hurtigere end du tror, hvis du køber noget der er figursyet. Og elastik-tricket på bukser holder kun 1-2 uger, desværre. Man ved heller aldrig hvor man ender kropsmæssigt “på den anden side” og det er så ærgerligt at købe noget, man kun kan bruge en måned. Yes, been there done that.

 

2. Undgå alt, der er for varmt eller kradser – tænk lag i lag

Som tidligere sagt, så er det meget normalt at man får det varmt som gravid. Hormonerne kører derudaaaaf, og du skal derfor tænke rigtig meget i lag-på-lag, så du altid kan tage noget tøj af, hvis (altså når) du får det varmt. Er du glad for striktrøjer, så ta’ en undertrøje indenunder – det er i øvrigt også rigtig godt, hvis du kører uldmodellen, for kradsende uld og voksende maveskind er sjældent en god kombi.

 

3. Husk sidde-testen inden du tager hjemmefra

Du har fundet det perfekte outfit stående foran spejlet, og du tager glad afsted på arbejdet. Du sætter dig ned foran dit skrivebord og.. Dine bukser / skjorte / bluse whatever giver op. Selv når man ikke er gravid, bliver mavsen altid større når du sidder ned og det skal jeg love for også er tilfældet, når du er gravid. Så tjek lige, at du rent faktisk kan sidde ned i det tøj, du har valgt. Jeg har op til flere gange undervurderet skjorter, og det er altså bare så ærgerligt – så lær af mine fejl!

 

Held og lykke med det – og finder du nogle flotte genbrugsoutfits til din voksende mave, så husk endelig at del dem på insta og tag os @verasvintagedk – så deler vi dine stilhistorier <3

 

Shop brugt på verasvintage.dk

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>