Post-modeuge-snak med de bedste loppehoveder

Modeugen er slut og jeg er en træt mast mus. Ved ikke hvad det er, men modeugen dræber mig seriøst altid. Det må være alt det smaltalking som udmatter (!).

 

Hvert fald, så skal det endnu ikke handle om nye kollektioner, men om min yndlings beskæftigelse – genbrugskluns.

 

Til sidste marked spurgte jeg 7 seje hoveder hvad de synes om deres forbrugsvaner i henhold til modeugen. Jeg er jo heldigvis ikke den eneste der lidt mere fokus på genanvendelse, og en helt ærlig og oprigtig passion for at gøre verden til et bedre sted være bæredygtige initiativer i alle aspekter af den – også når det gælder modeugen.

 

// Rebecca Vera

Yvonne og Jiske, 25 og 24 år, studerer begge Management and Creative Industries på CBS

 

Hvor brugt tøj køber I i stedet for nyt tøj?

60/40. 60% brugt tøj, 40% nyt tøj
50/50

 

Har I mere optur over jeres brugte tøj end jeres nye? Hvorfor?

Absolut, man får det til en virkelig god pris, og man ved bare, at man kommer til at elske det! Jeg tænker ikke engang over mærket det meste af tiden, og det er meget mere personligt, end hvis man køber nyt, da alle ikke går med varen, man har købt.

 

Når I køber noget, brugt eller gammelt, tænker I så på, hvordan I vil skille jer af med det igen?

Jeg giver det ofte til min bedstemor i en stor plastikpose, også giver hun det til kirken, men når jeg køber noget, håber jeg altid på at beholde det længe, men selvfølgelig sker det, at jeg køber noget, jeg ikke får gået så meget med.

 

Os i Veras har tænkt over, at det er en skam at genbrug ikke er i fokus overhovedet under modeugen, og at ingen genbrugsbutikker laver shows under modeugen. Hvordan er jeres tanker omkring det?

Jeg synes, at det er en skam, også fordi alle snakker om at være bæredygtige og er sådan: “Vi er laver dette bæredygtige brand”, men det er alligevel ikke nok fokus på det.

 

Ville det give jer mere inspiration, hvis I så mere streetstyle, hvor de gik med genbrugstøj?

Ja virkelig, men man ser aldrig genbrugs streetstyle, og det er en skam.

Maria og Charlotte, 25 og 27 år, arbejder begge hos Advice

Hvor meget brugt tøj køber I frem for nyt?

50/50
70/30 – 70% nyt, 30% brugt.

 

Hvordan er jeres følelser ift. til de brugte varer, I køber?

Det har på en eller anden måde en lidt større affektionsværdi, da man på en måde har været på en slags skattejagt, også har man fundet noget og tænker: “Det er virkelig fedt.” Det er ikke så meget prisen der afgør det, men at man finder noget unikt, og ved at det er mere bæredygtigt.

Følelsen af, at have fundet noget brugt er dejlig, og man ved at der ikke er nogle andre der har den. Men der har også været et par køb, hvor man måske ikke har brugt det så meget bagefter.

 

Tænker I over, når I køber tøj, hvordan I kan skille jer af med det på en mere bæredygtig måde?

Det har jeg gjort et par gange, hvor jeg har været i tvivl, så har jeg tænkt: “Når ja, jeg kan jo bare sælge den igen.”

 

Hvad er jeres generelle holdning til modeugen? Hvad tænker I om, at man kunne få integreret bæredygtig mode og få lidt mere fokus på det, da alle snakker om bæredygtig mode, men at der ikke sker så meget under modeugerne ift det. Har I nogle tanker omkring det?

Fantastisk, hvis der kom lidt mere fokus på det. Jeg tror også at folk, der ikke går så meget op i den rigtige modeuge, kunne få et indblik i det, da der kom fokus på noget andet, end kun det nye.

Andrea og Simone, 19 og 20 år, foto-studerende og fuldtid i børnehave

Hvor meget brugt tøj køber I frem for nye ting?

98% brugt tøj. Sidste år købte jeg kun 2 stykker nyt tøj.

Jeg køber nogenlunde meget brugt, men med praktiske ting såsom regnjakker, gummistøvler m.m. er det lidt svært at købe det brugt, da jeg gerne vil have det i god kvalitet, og at det ikke skal være alt for slidt.

 

Har I en større forkærlighed for varerne, når de er købt brugt frem for de nye? Kan I relatere til det?

Meget! Jeg synes også, at hvis man går rundt og finder nogle små juveler, ift. at man går ind i H&M og tænker: “Ja, det er alt sammen meget fint”, hvor hvis man så går ind i en forstads genbrugsbutik, så er det lidt en udfordring. Det synes jeg er meget sjovt.

Der er noget rart ved, at man ser genbrugsbutikken, der ligner et stort rod, og man så finder en top, som er helt unik, og har en historie over sig.

 

Tænker I meget over, hvordan I skiller jer af med de ting, som I ikke længere bruger?

Ja, jeg giver det til genbrugen.

Ja, genbrug, bekendte eller også giver vi det til hinanden.

 

Vi i Veras tænkt meget over, snakken om bæredygtig mode og at der bliver snakket rigtig meget om det, men at der alligevel, når alt kommer til alt, slet ikke bliver snakket om det under modeugen. Har i nogle tanker omkring det, og hvad ville inspirere jer under modeugen?

Man kunne måske ligesom jer: Veras, som har et okay stort publikum, lave en slags modeuge for vintagetøj og genbrugsfund. Fx hvordan styler du dine genbrugsfund? hvordan sammensætter du vintage med nyt?

På den måde ville i også inspirere andre til gå i gammelt tøj. Men det er faktisk lidt svært med modeugen, fordi det er jo vildt spændende og inspirerende med det nye tøj, men man kunne sagtens lave noget lidt sideløbende med noget vintage og nogle genbrugsfund. Det har nemesis-babe bl.a. lavet engang for 2 år siden. Det var ret, sejt synes jeg.

Dimitri, arbejder på Vice

Hvor meget brugt tøj køber du frem for nye ting?

80/20. Jeg ser ingen grund til at købe tøj, der ikke er genbrug længere, da det fedeste jeg finder også altid er genbrug.

 

Tænker du meget over, hvordan du skiller dig af med dit tøj igen?

Jeg giver det som regel videre til venner, eller giver det til genbrugsbutikker. Jeg smider aldrig tøj ud, det synes jeg er dumt.

 

Hvad er din generelle holdning til modeugen, og dine tanker om hvor lidt genbrug egentlig fylder i modebilledet?

Jeg går ikke så meget op i modeugen længere, det er sådan lidt nonsens på mange måder, for at være helt ærlig. Det er bare shows, mere end det er substans. I så fald ville det være mere acceptabelt, hvis de tænkte bæredygtighed ind i det, men det gør de jo ikke rigtigt. Der kommer en NY kollektion ud hvert halve år, og det synes jeg er totalt anti-bæredygtigt, så kan det godt være at de producere tøjet et bedre sted eller andet, men det er stadig langt fra bæredygtigt, så det er ikke rigtig noget der følger med tiden, føler jeg.

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>