Som 26-årig i modebranchen – med bøjle

Siden jeg som 15-årig stoppede min behandling med nakketræk og ganebøjle, har det altid været min store drøm at få lige tænder. Desværre, så var mit rent kosmetisk, så jeg fik ikke lov til at få togskinner.

 

For syv måneder tænkte jeg det var på tide at få det fikset. Så jeg gik i gang igen. Wuhu!

 

Nu jeg 26 år gammel, jeg har bøjle, og jeg arbejder i modebranchen. Tre ting som jeg umiddelbart ikke havde forestillet mig, kunne være en løsning for mig.

 

Tænder er noget af det første jeg bemærker når jeg møder nye mennesker, og jeg synes det fortæller meget om personens livsstil. Jeg husker tydeligt, da jeg som lille så Extreme Makeover, hvor misundelig jeg var på deltagerne som fik en ny tandkonstruktion over night. Åh gid jeg også kunne få det. Pudsigt nok, så er min bøjle næsten er ligeså smart!

 

Bøjlen hedder Invisalign (jeg kalder ham Knud), og fungerer på samme måde som togskinner, som navnet hentyder, så er den nærmest invisiable.

 

Inden startede behandlingen kendte jeg ikke meget til Invisalign, og det var begrænset hvad jeg kunne finde af information andet end salgsbilleder og materiale fra hjemmesiden. Derfor så tænkte jeg, at det kunne være godt med et par facts og gode råd til hvordan Invisalign fungerer i praksis. Indlægget er et lidt længere et af slagsen, så hvis du ikke vil med på en rejse om min tandretning, eller selv er nysgerrig på at få rettet tænder, så vil jeg stoppe læsningen her. Dog først efter du har tjekket min hugtand ud.

 

Min hugtan som jeg vil have rettet.

Sådan ser bøjlen ud.

 

1. Med munden fuld af metal

 

Invisalign kan næsten ikke ses. Ved behandlingens start bliver der taget en del aftryk af dine tænder, (de der rigtig gode, hvor man har modelvoks smag, og rester af gule efterladensskaber i ens mund) og bøjlen bliver lavet præcis efter dit gebis. Aftrykkene bliver derefter sendt til USA, hvor de bliver digitaliseret, og så derefter får du lov til at dit tandsæt på computer. Du kan se din udvikling step-by-step og helt frem til det færdige resultat. En ret syg og mega opturs oplevelse! Jeg sad nærmest som et lille barn, og kunne slet ikke vente med at gå i gang med behandlingen. Perfekt måde at starte processen på.

 

Det kan være svært at se, men videoen viser min tandretningsproces. Jeg har det ret vildt over det!

 

Koster kassen

 

Når det ikke kan ses på tænderne, så kan det til gengæld ses på kontoen. Alliér dig med dine søde forældre, en rig onkel eller brug din opsparing. Afhængig af behandlingstiden (mit tager et år, som er den maksimale varighed), og koster små 50.000 kr. inkl. om til tre ændringer undervejs, efterfølgende natbøjle mm. Av! Det er en god sjat penge, men indtil videre har det uden tvivl været pengene værd.

 

 Madrester i tænderne og dårlig mundhygiejne

 

Det var slet ikke en ledende sætning. Men nej. Jeg har haft mange problemer med mine tænder, så det var bestemt et must, at jeg både kunne komme til med tandbørste og tandtråd. Måden Invisalign fungerer på er, at der, ud fra dine aftryk, bliver lavet et program til dine tænder, og du får hver 14. dag en ny skinne som du skal bruge. Du skal have skinnen på i 22 timer af døgnet. Dvs. du kan sagens tage den ud når du skal spise (det skal du for det er umuligt andet), når du skal børste tænder, drikke kaffe (det gør den gullig), ryge cigaretter etc. Jeg har også taget den af, hvis jeg skulle til en stor fest, eller et vigtigt møde. I starten tænkte jeg meget over det, men ligesom så meget andet nyt, så bliver det en vane. Lige nu, så tænker jeg knapt over det.

 

Min bøjle i den røde version af æsken man får med.

 

Ømhed i kæbe og hovede

 

Som al tandregulering, så gør det ondt, men det er meget begrænset. I starten var jeg øm. I sær i de første par dage med den nye skinne, kan jeg godt have virkelig ømme kæbepartier og tendens til hovedepine. Dette var i sær de første måneder, men når tænderne første er blevet ‘løsnet’ lidt, så gør det ikke nær så ondt.

 

Jeg mangler meget mellemrum mellem mine tænder, så jeg har fået lagt et program, hvor der skal slibes 0.3-0.5 mm mellem 8 af mine tænder. Jeg kan slet slet slet ikke klare de maskiner som larmer helt hjernedødt. Man kan nærmest mærke det “kille” i munden, men tager noget der svarer til 3-4 min per tand og gør ikke det mindste ondt. Desuden har jeg fået klæbet små plaststykker på de tænder som skal flyttes mest, men det er hverken noget som gør ondt eller rigtig kan ses.

 

Tråden bruges til at slibe tænderne ved hvert besøg, for at sikre, at der er det rette mellemrum. Når der skal slibes 0,3-0,5 mm. bruges en maskine. 

 

Den kan tages af og på. Og af igen. 

 

Det kræver lige et par ganges øvelse, men så er det også easy-peasy at tage bøjlen af og på.

 

Du gør bøjlen våd. Tager fat med begge hænder. 

Sætter dem omkring dine tænder og ‘klikker’ den i.

Bagefter tager du den anden. 

Og gør på præcis samme måde.

 

I byen med bøjle – du kan hvad du vil!

 

Snav!

 

Snav alt hvad du har lyst til. Bøjlen skal ikke holde dig tilbage. Den kan ikke mærkes, og jeg har aldrig haft problemer med det, eller været sammen med nogen som har lagt mærke til det.

 

Lad være med at fortælle folk at du har bølje på.

 

I starten plaprede jeg løs om det. På samme måde, som hvis man sidder overfor en person som bliver ved med at tage sig til næsen, fordi de tror de har noget siddende. Det påvirker én selv, så man begynder at tage sig til næsen. Hvilket resulterer i, at begge personer sidder og piller ved næsen, udelukkende fordi man tror den anden signalerer, “hey du har noget siddende*. Oftest har ingen noget i næsen. Sikke et sidespring. Det jeg prøver at forklare er bare, at jeg selv hellere ville fortælle folk at der var noget i min mund, som ikke var “normalt”, end at de undrede sig over, hvad er det der som skinner lidt. Til at starte med gjorde bøjlen mig usikker, men jeg har lært, at hvis du lader som ingen ting, så lægger ingen mærke til den.

 

Smil!

 

Også på billeder – og i sær på Sunday! Der er så meget blitz, at bøjlen på ingen måder kan ses. Desuden, så er der ikke noget værre end folk som gemmer sig bag en bøjle.

 

Jeg kan slet ikke tage mig selv seriøst. Opstillet smil med bøjle på! Og det kan jo slet ikke til ses!

 

I byen – hold dig fra

 

Tag aldrig rød løbestift på. Jeg husker tydeligt en nat hvor jeg kom hjem efter en bytur med læbestift i hele gebisset. Det sætter sig fast, og bliver siddende. Gud hvor må jeg have set ud!

 

Tyg ikke tyggegummi. Selvom du føler ånden ikke er kysseklar, så kast dig ikke ud ud i det.

 

Drik ikke noget med farverige drinks (sugerøret er din bedste ven) eller ryg cigaretter. Bøjlen er gennemsigtig, men kun indtil den bliver misfarvet.

 

Bøjlefinter

 

Hvis du skal tage din bøjle af/på i offentligheden, så hold modsatte op hånd op foran. Jeg foretrækker helt klart at gøre det bag lukkede døre. Hvis du skal på restaurant, så tag den af på toilettet, eller brug en serviet til at holde op foran munden. Jeg har med tiden lært et par finter til hvordan jeg lettest kan tage den af og på, så ingen bemærker det, men det er stadig dejligst, når ingen ser på, og jeg kan vaske min hænder før og efter.

 

 

Invisalign gør det godt

 

Kun positiv feedback herfra! Jeg har aldrig haft en så positiv oplevelse med tandretning. Jeg er fan!

 

Jeg elsker, at det ikke er en permanent bøjle, og det er muligt at tage den af for at børste tænder og bruge tandtråd. Jeg elsker, at den kan ikke ses. Den giver mig ikke dårlig ånde. Den hæmmer mig ikke på min arbejdsplads eller i privaten. Faktisk, så vil jeg sige så meget som (og nu har jeg jo ikke prøvet togskinner), at hvis man har pengene (jeg ved ikke om det er muligt at få støtte til en normal behandling?), så burde ALLE burde bruge de ekstra penge på at få rettet tænder med Invisalign. (og nej jeg er ikke sponset)

 

Så hvis du, ligesom jeg, hele dit liv har været ked af dine skæve tænder, og ærgret dig over at du ikke har fået dem rettet – så spar sammen og få det gjort! Nu glæder jeg mig bare til sommer, og til at vise jer det færdige resultat.

 

17 kommentarer
 1. Okay, tak for et super fedt indlæg! Har savnet at kaste mine øjne på noget anderledes, som alligevel er relevant for ret mange. Er det individuelt hvor lang tid en tandregulering tager? Overvejer det stærkt når jeg er færdiguddannet her til sommer, ved du om sådan en bøjle kan klare et overbid?

  1. Hej Katrine,
   Tusind tak – det var lige præcis det jeg håbede på. Min tandretning er den “værste” af sin slags og tager 1 år (og der skal vist på beregenes et par måneder ekstra til småjusteringer), men jeg tror du som udgangspunkt skal regne med knap 1 år, når tænderne bliver flyttet så nænsomt.
   Jeg har tidligere haft nakketræk og ganebøjle (havde et voldsomt dybt overbid), og det er faktisk faldet tilbage efter 10 år, så jeg har får også rettet mit overbid imens jeg bruger bøjlen.
   Held og lykke med det!
   Kh. R

 2. Jeg bemærkede at du skriver, at der bliver slebet ca0.3 mm af tænderne. Kan det virkelig ikke ses? Jeg overvejer det selv, men det er netop slibningen af tænderne jeg er nervøs for.

  1. Hej Julie,
   Det kan slet slet ikke ses. Jeg har desuden dårlig emalje, og har haft mange problemer med tænderne, så jeg har været meget bange for om det ville give mig flere huller, men dette er heller ikke sket. 0,3 mm er så lidt, at det ikke en gang går gennem emaljen og kan på ingen måde ses!
   Held og lykke med det, hvis du vælger Invisalign.
   Kh. Rebecca

 3. Hej Veras
  Jeg arbejder for en større tandlæge på Vesterbro. Jeg har tilladt mig at dele dit blogindlæg på vores Facebookside. Det håber jeg er okay?
  Hilsen Louise

 4. Super fedt indlæg, som har været utroligt relevant at læse, da jeg også selv er i gang med projekt bøjle som 34 årig. Jeg har et enkelt spørgsmål, som jeg håber du vil svare på. Min store udfordring er, at jeg gerne vil kunne tage i byen/koncert med vennerne og drikke en drink uden at bøjlen skal af. Jeg kan se at du skriver, at du har drukket farveløse drinks med sugerør i byen, og så bliver jeg nysgerrig, for har det været med eller uden bøjle?

  1. Hej Trine,
   Det glæder mig, at du kan bruge indlægget 🙂 Jeg har intet problem når jeg skal drikke med bøjle, det er mere alt det snack mad som jeg ikke kan spise, hvilket er lidt af en udfordring – også i dagligdagen, da jeg elsker at spise kontant.
   Sig endelig til hvis du har flere spørgsmål – har været SÅ glad for min behandling med Invisalign indtil videre!
   Kh. Rebecca Vera

 5. Hej Katrine
  Super indlæg! Er selv lige blevet færdig med min lange proces og hold da op, jeg elsker resultatet. Ved du egentlig om man skal betale for bøjlerne hvis man kommer til at smide dem ud ved en fejl efter behandlingstiden? Jeg har under behandlingen mistet dem ca 3 gange (ja, er et rodehoved), men har altid fået dem bestilt gratis.

  1. Hej Mona,
   Jeg hedder Rebecca Vera (tænker du godt ved det haha). Jeg kom også til det, faktisk én af de første gang, men jeg brugte bare den sidste bøjle, og så gik jeg videre til den 14 dage efter. Jeg spurgte min tandlæge til råds, så afhængig af hvor mange du har sprunget over, og hvorvidt de er i træk, så vil jeg nok høre din tandlæge om det 🙂 Jeg har fået forlænget behandlingen med 1/2 år – uden ekstra betaling! 🙂
   Kh. Rebecca Vera

 6. Kœre Alle.
  Jeg er tandlœge.
  Jeg er ikke specialist i ortodonti.
  Jeg synes ikke, at det endelige resultat er smukt. Der er midtlinie i overkœben som er skœv, dvs. at der sandsynligvis stadig er funktionelle problemer. Der er stadig trangstilling i underkœben. Det er udelukkende en minimal œstetisk form for ortodonti, som koster en formue. Gå dog til en rigtig ortodontist og få en ordentlig regulering.
  Mange hilsener
  Steen Schmidt Nielsen.

 7. Hej,

  oplevede du nogle sinde når du skiftede til nye skinner at dine tænder slet ikke blev ømme? eller havde du ondt hver gang du skiftede skinne?

  1. Hej Jose,
   Jeg synes oftest de gjorde lidt ondt de første par dage, men ellers så kontakt din tandlæge tænker jeg for en sikkerheds skyld 🙂
   Kh. Rebecca

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>